bugün
yenile
    1. 9
      +
      -entiri.verilen_downvote
      vahdet-i vücut felsefesi genel anlamıyla allah'a ulaşma onunla yek parça anlamı taşır. vahdet-i vücut felsefesinin temelinde şu yatar; bütün insanlarda allahtan bir parça vardır ve bu parçalar birleşip allaha ulaşır. nesimi buna ulaştığını varsayarak şiirler yazmıştır. --- spoiler --- kah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni --- spoiler --- ve bunu açık bir şekilde söylediğinde de önce derisi yüzülür sonra tuz basılır.
      0vücutlar birliği kanunu - oramgutan 22.12.2015 00:15:27 |#2486590
      0+ - redbeard 01.02.2016 08:28:09 |#3045858
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      muhteşem bir düşünce. ki ne zaman bir tanrı mevzusu ortaya atılsa hep bunu savunurum ben. (bkz: panteizm)
      2+ - redbeard 01.02.2016 08:28:24 |#2426337
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: en-el hak) görüşü ile birbirlerine yakın felsefelerdir.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mevlana 'nın mesnevîsini okuyan yunus emre "çok güzel söylemişsin ama lafı biraz uzatmışsın. ben olsam : 'ete kemiğe büründüm yunus diye göründüm.' derim" demiştir. vahdet-i vücud ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi. kaynak : beş şehir (konya kısmı) ek: (bkz: hallac-ı mansur)
    5. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: şirk) (bkz: şirk nasıl yapılır) kelime anlamı olarak varlığın birliği anlamına gelir. çok güzel. tasavvufun en temel doktrinlerindendir. tasavvuf ehlinin önde gelenlerinin benzer retorikleri vardır. önce maddeyi gördüm, sonra madde birden kayboldu varlıktaki rahmani sıfatı gördüm, daha sonra ondan başka bir varlığın olmasını küstahlık olarak kabul ettim. eee? sonuç? ben var mıyım? hayır sen bir yanılsamasın. aslında yoksun. tanrı'dan başka bir şey yok. her şey onun tecellisidir. bu muhabbetin sonunu getirebiliyor musun? sen bana ondan haber ver. ben yoksam, benlik yoksa eğer ben sandığım şey tanrı'dansa eğer benim tanrıya nasıl bir sorumluluğum olabilir? madem varlık bir ise 6 milyon yahudiyi sabun yapan hitler tanrı'nın tecellisiyse eğer sormak lazım tanrı neden kendinden olanı ateşle tehdit eder? kuranın en temel mesajı allah'tan başka bir şeye ilahlık atfetmemektir. vahdet-i vücudun en temel mesajı da tüm o başka şeyleri birleyip rabbe isnat etmektir. hamd, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlığı var eden allah’a mahsustur. böyle iken inkâr edenler başka şeyleri rablerine denk tutuyorlar. (enam/1)
    6. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tartışmaya açık olsa da aslında felsefi, sanatsal ya da edebi olarak makul bir görüştür. lakin işin içine inanç girince çoğu şeyin sakata girdiği doğru. not: sırf en-el hak dediği için öldürülen hallac-ı mansur'a da üzülüyorum. zira adamı objektif ve sükunetli bir şekilde dinlediklerini sanmıyorum.
    7. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: vahdet-i vücut felsefesi genel anlamıyla allah'a ulaşma, onunla yek parça olma anlamı taşır. vahdet-i vücut felsefesinin temelinde şu yatar; bütün insanlarda allah’tan bir parça vardır ve bu parçalar birleşip allah’a ulaşır. nesimi buna ulaştığını varsayarak şiirler yazmıştır. 
 --- spoiler --- kah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi
 kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni --- spoiler --- (bkz: panteizm)
    8. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu görüşe inanıp aynı zamanda da müslüman olmak mümkün değildir, vahdet-i vücut denilen şey aslında panteizmdir ve bu inanışın da kur’an ile bağdaşan hiçbir yanı yoktur. islam dinince yaratılanlar yaratıcının bir parçası olamaz çünkü allah kendi kitabında da belirttiği üzere yaratılan hiçbir şeye benzemez. birinin/bir şeyin parçası olmak aslında o olmak demektir. bu inanışta bu durum savunulur ve görüldüğü üzere islam dinine terstir. panteizme inanmayı isteyenleri şöyle alabiliriz; (bkz: mistik dinler)
      1+ - goethe saplak 11.02.2018 02:42:37 |#3500711
      0panteizmden ziyade panenteizm daha yakın bir kavram. ama iki şekilde de tam olarak aynı şey değiller. - poncik_panda 11.02.2018 02:59:19 |#3501544
      0panteizm ya da panenteizm birbirinden çok da farklı şeyler değil. her ikisi de islama uygun değil. bu kavramları islama yedirmeye çalışırken felsefeleri zarar görmemiş ama isimlerinde ve ibadet esaslarında değişiklikler olmuş olabilir fakat dediğim gibi felsefe aynı. - uzayli nefertiti 11.02.2018 12:26:05 |#3508136
      butun yorumlari goster (4)
    9. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      edebiyat yazılısında tanımını sormuştu çalışmadan girdiğim için insan vücudu yazmıştım allah affetsin
    10. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bayılıyorum edebiyatta dinsiz imansız şairler için bunun söylenmesine. adam şaraptan, kadından, dünyada anlatılan her şeyin yalan olduğundan söz ediyor, hatta bazı bazı kendini tanrı gibi (ene'l hakk) görüyor. ama bizim edebiyatçılarımız olayı yumuşatıp, o bambaşka bir şey anlatıyor, hep tasavvuf bunlar diyorlar. lan adam dümdüz megalomanyak, dümdüz dinsiz, dümdüz hedonist işte. o kadar.
    11. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote